Vrijwilligers bezig met varend erfgoed
Participatie

Erfgoedvrijwilligers

Versteviging van erfgoedvrijwilligers en kleine erfgoedorganisaties

Ben jij actief als erfgoedvrijwilliger en wil je je deskundigheid verder ontwikkelen? Of wil je een kleine erfgoedorganisatie die voornamelijk drijft op vrijwilligers verstevigen? Voor zulke initiatieven is deze subsidieregeling bedoeld.

Wanneer ben je een 'erfgoedvrijwilliger'?

Verzorg je bijvoorbeeld rondleidingen door een historische binnenstad, help je in de museumwinkel of bij het herstel van monumentale schepen? Dan noemen we je 'erfgoedvrijwilliger'. Of je je nou inzet voor een monument, een collectie of archief, het cultuurlandschap, archeologie, mobiel erfgoed of immaterieel erfgoed.

Hiervoor kan je subsidie aanvragen:

  • Initiatieven om de deskundigheid van vrijwilligers verder te ontwikkelen en kennis te vergroten
  • Initiatieven die de communicatie van je organisatie verbeteren
  • Stappen die je organisatie verder helpt ontwikkelen of de samenwerking met andere organisaties versterkt.

Het gaat erom dat de activiteiten het belang dienen van de organisatie en dat de investeringen ook op lange termijn effect hebben. Voorbeelden zijn:

Deskundigheidsbevordering:

  • het vergroten van inhoudelijke vakkennis
  • persenteren en rondleiden
  • technische kundigheid en het gebruik van gereedschappen
  • vrijwilligersbeleid
  • ICT en computervaardigheden

Organisatieversterking:

  • marketing en PR
  • gastvrijheid en ontvangst
  • rondleidingen in vreemde talen
  • kennis van erfgoedzorg, waaronder wet- en regelgeving

Dit is slechts een voorzet, er is veel meer mogelijk. 

Wie kan subsidie aanvragen?

Een vereniging of stichting waarin vrijwilligers zich inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van erfgoed, en het overbrengen van enthousiasme hiervoor kan subsidie aanvragen. Je bent in het Koninkrijk Nederland gevestigd en hebt geen winstoogmerk.

Ben je met een groep vrijwilligers actief, maar zijn jullie geen stichting of vereniging? Dan mag je een lokale of regionale erfgoedorganisatie vragen om ‘penvoerder’ te zijn. Die organisatie dient de aanvraag namens jullie bij ons in.

Organisaties met meer dan 2 fte betaalde krachten kunnen subsidie aanvragen voor het professionaliseren van erfgoedvrijwilligers bij het Mondriaan Fonds.

Waar let het Fonds op?

Laat in je subsidieaanvraag zien dat het om activiteiten of investeringen gaat die het functioneren van erfgoedvrijwilligers of  -organisatie ondersteunen. Je vraagt subsidie aan voor een extra stap, dus niet voor reguliere activiteiten. Het gaat erom dat de activiteiten het belang dienen van de organisatie zodat deze verstevigd wordt. En dat de investeringen ook op de lange termijn effect hebben.


Praktische voorwaarden

  • Je initiatief start op z’n vroegst de dag na toekenning van de subsidie, en niet later dan 6 maanden na de toekenningsdatum.
  • Alleen kosten die direct aan je intiatief gerelateerd zijn komen voor subsidie in aanmerking.
  • De post onvoorzien op de begroting mag niet meer dan 7% van de totale kosten zijn.
  • Maximaal 50% van de subsidie mag je inzetten voor materiële investeringen.
Heb je nog vragen?

Je kunt contact opnemen met één van de medewerkers van deze regeling. Bel ons en vraag naar Jan ten Berge, Arie Koelemij, Sofieke Opdam, Caro Burggraaf of Judith Pors

030 - 233 60 30
info@cultuurparticipatie.nl

Stappen

1. Bekijk de verschillende subsidiemogelijkheden die het Fonds momenteel heeft.

Alle regelingen die momenteel open staan voor aanvragen vind je bij ‘Subsidie aanvragen’. Kom je er niet uit, of ben je nog in de oriënterende fase? Vul dan onze Subsidiewijzer in.

Website en juridische regeling
Deze pagina’s geven een goed beeld van onze regelingen. Snap je iets niet, heb je ergens een vraag over? Bel ons dan! We helpen je graag verder. Het helpt ons wel als je de website al bekeken hebt en weet bij welke regeling je misschien wil aanvragen.

We proberen je op de website zo compleet mogelijk te informeren. Maar let op: deze informatie is een samenvatting van de volledige subsidieregeling, zoals hij ook in de Staatscourant is verschenen. Dit is een juridisch document, en minder makkelijk leesbaar. Hierin staat precies beschreven waaraan je subsidie-aanvraag moet voldoen. Je vindt de subsidieregeling altijd aan de rechterkant op de subsidiepagina in het lijstje met de documenten.

 

Naar overzicht subsidies
2. Documenten bekijken

We plaatsen altijd een voorbeeld van het aanvraagformulier op onze website, net als een modelbegroting. Deze vind je ook bij het lijstje documenten op elke regelingpagina. Het is verstandig ze goed te bekijken, zodat je weet welke vragen je moet beantwoorden en welke informatie we graag van je ontvangen.

3. Maak een account aan

Subsidieaanvragen doe je via ons digitale aanvraagsysteem ‘Mijn Fonds’. Om in te loggen en aan te vragen heb je een account nodig. Hou er rekening mee dat het maximaal drie werkdagen kost voordat je account actief is. Het is dus handig om dit al te doen, voordat je echt je aanvraag gaat indienen.

Maak hier een account aan.
4. Log in en vraag aan

Je hebt rondgekeken naar de mogelijkheden, een keuze voor een bepaalde regeling gemaakt en gelezen wat de voorwaarden en criteria zijn. Tijd dus om een aanvraag te doen. Dit doe je in een aantal stappen:

  • Log in bij ‘Mijn Fonds’ met de account die je aangemaakt hebt.
  • Klik op de knop ‘Nieuwe aanvraag’.
  • Selecteer of je als organisatie, of als persoon aanvraagt en kies de juiste regeling uit het drop downmenu. Je komt nu in het aanvraagformulier.
  • Als je alles hebt ingevuld en alle bestanden hebt toegevoegd, dien je het formulier digitaal in.
  • Wij proberen je aanvraag zo snel mogelijk te behandelen. Je ontvangt binnen 13 weken van ons bericht.
Naar 'Mijn Fonds'
Advies nodig?
Advies nodig?

Wil je iemand spreken? Bijvoorbeeld over welke subsidieregeling er voor jouw project is? Onze adviseurs helpen je graag!

030 233 60 30
info@cultuurparticipatie.nl