Illustrerende afbeelding van een casettebandje op een felgekleurde achtergrond
Participatie

Cultuurmakers van nu

Laagdrempelige regeling voor kleinschalige projecten op het gebied van kunst en cultuur in de vrije tijd

Organiseer jij samen met een groep cultuurmakers een kleinschalig en vernieuwend project en zoek je nog financiering? Misschien is de subsidieregeling Cultuurmakers van nu iets voor jou. 

Je bent een cultuurmaker als je in je vrije tijd actief bent op het gebied van kunst, cultuur, erfgoed of media. Jij wil dus graag zelf aan de slag. Met bijvoorbeeld tekenen, zingen, dansen, dichten, rappen, schilderen, musiceren, schrijven, filmen, acteren, stand-up – noem maar op.

Wie kan subsidie aanvragen?

Je kan via deze regeling subsidie aanvragen als (culturele) instelling zonder winstoogmerk, maar ook als individu. Voorwaarde is dan wel dat je de aanvraag indient met een groep van minimaal drie mensen, om het financiële risico te spreiden.

 

Waar kijkt het Fonds naar?

De regeling is gericht op kleinschalige projecten, waarin cultuurmakers centraal staan. We vinden het belangrijk dat de deelnemers zelf verantwoordelijk zijn voor wat ze doen en dus meer doen dan alleen uitvoeren. Het is ook belangrijk dat je aanvraagt voor iets nieuws, dat niet al onderdeel is van je reguliere activiteiten, zoals bijvoorbeeld een jaarlijks eindconcert. Maak dus in je aanvraag duidelijk wat er voor jullie bijzonder of nieuw is aan het project en wat de rol van de cultuurmakers is.

 

Praktische voorwaarden

  • Je project start niet eerder dan 8 weken, maar ook niet later dan 6 maanden na het indienen van je aanvraag.
  • Je project duurt maximaal 1 jaar.
  • De subsidie die je van het Fonds ontvangt, mag maximaal 50% van je projectkosten dekken.
  • De post onvoorzien op de begroting mag niet meer dan 7% van de totale kosten zijn.
  • Je mag maximaal 20% van de subsidie inzetten voor materiële investeringen.
  • Als je als individu aanvraagt, vragen we om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag).

 

Samenhang met de subsidieregeling Maakruimte voor cultuur

Is jouw project net te groot voor deze subsidieregeling? Dan past het misschien wel bij Maakruimte voor cultuur. Die regeling kan je zien als de grote zus van Cultuurmakers van nu. Via Maakruimte voor cultuur kan je een groter bedrag aanvragen. De focus van die regeling ligt op de gelijkwaardige samenwerking tussen culturele instellingen en cultuurmakers. Weet je niet zeker welke regeling het beste bij jouw project past? Neem dan contact met ons op via de knop ‘Advies nodig’ rechts op deze pagina.

 

Deze twee regelingen zijn een vervolg op onze oude subsidieregeling Jij maakt het mee.

Hier een voorbeeld van linken naar een bestand via een url in de lopende tekst.

DJ aan het werk
DJ aan het werk
Handen die houtbewerken
Handen die houtbewerken
Heb je nog vragen?

Je kunt contact opnemen met één van de medewerkers van deze regeling. Bel ons en vraag naar Arie Koelemij, Elgar Snelders, Judith Pors, Anita Hazeu of Gino van Zolingen

030 - 233 60 30
info@cultuurparticipatie.nl

Stappen

1. Bekijk de verschillende subsidiemogelijkheden die het Fonds momenteel heeft.

Alle regelingen die momenteel open staan voor aanvragen vind je bij ‘Subsidie aanvragen’. Kom je er niet uit, of ben je nog in de oriënterende fase? Vul dan onze Subsidiewijzer in.

Website en juridische regeling
Deze pagina’s geven een goed beeld van onze regelingen. Snap je iets niet, heb je ergens een vraag over? Bel ons dan! We helpen je graag verder. Het helpt ons wel als je de website al bekeken hebt en weet bij welke regeling je misschien wil aanvragen.

We proberen je op de website zo compleet mogelijk te informeren. Maar let op: deze informatie is een samenvatting van de volledige subsidieregeling, zoals hij ook in de Staatscourant is verschenen. Dit is een juridisch document, en minder makkelijk leesbaar. Hierin staat precies beschreven waaraan je subsidie-aanvraag moet voldoen. Je vindt de subsidieregeling altijd aan de rechterkant op de subsidiepagina in het lijstje met de documenten.

 

Naar overzicht subsidies
2. Documenten bekijken

We plaatsen altijd een voorbeeld van het aanvraagformulier op onze website, net als een modelbegroting. Deze vind je ook bij het lijstje documenten op elke regelingpagina. Het is verstandig ze goed te bekijken, zodat je weet welke vragen je moet beantwoorden en welke informatie we graag van je ontvangen.

3. Maak een account aan

Subsidieaanvragen doe je via ons digitale aanvraagsysteem ‘Mijn Fonds’. Om in te loggen en aan te vragen heb je een account nodig. Hou er rekening mee dat het maximaal drie werkdagen kost voordat je account actief is. Het is dus handig om dit al te doen, voordat je echt je aanvraag gaat indienen.

Maak hier een account aan.
4. Log in en vraag aan

Je hebt rondgekeken naar de mogelijkheden, een keuze voor een bepaalde regeling gemaakt en gelezen wat de voorwaarden en criteria zijn. Tijd dus om een aanvraag te doen. Dit doe je in een aantal stappen:

  • Log in bij ‘Mijn Fonds’ met de account die je aangemaakt hebt.
  • Klik op de knop ‘Nieuwe aanvraag’.
  • Selecteer of je als organisatie, of als persoon aanvraagt en kies de juiste regeling uit het drop downmenu. Je komt nu in het aanvraagformulier.
  • Als je alles hebt ingevuld en alle bestanden hebt toegevoegd, dien je het formulier digitaal in.
  • Wij proberen je aanvraag zo snel mogelijk te behandelen. Je ontvangt binnen 13 weken van ons bericht.
Naar 'Mijn Fonds'

FAQ

Wat wordt bedoeld met actieve cultuur- of erfgoedparticipatie in de vrije tijd?
Hiermee bedoelen we dat je zelf bezig gaat met cultuur of erfgoed. Dat kan alle vormen van cultuur zijn. Tekenen, zingen, dansen, dichten, rappen, schilderen, musiceren, schrijven, filmen, acteren, stand-uppen, etc. En dat dus in je vrije tijd en niet als je baan of onder schooltijd. Met erfgoedparticipatie bedoelen we bijvoorbeeld het uitvoeren van een ambacht, of een traditie. We vinden het belangrijk dat de deelnemers zelf verantwoordelijk zijn voor wat ze doen en dus meer doen alleen uitvoeren.
Ons koor organiseert elk jaar een kerstconcert. Kunnen we daar voor aanvragen?
Wij ondersteunen in deze regeling geen reguliere activiteiten, zoals bijvoorbeeld een jaarlijks eindconcert. Dit geldt ook voor theatergroepen met een jaarlijkse voorstelling, dancecrews met een vast aantal dansoptredens etc. Het is een projectregeling en we vragen je dus helder te maken wat er voor jullie bijzonder is aan het project.
Ik heb geen stichting, of vereniging. Kan ik dan wel aanvragen?
Ja dat kan! Dit is de eerste van onze subsidieregelingen die ook open staat voor individuen. We vragen dan wel dat je het project niet alleen draagt, maar dat het een project van minstens drie cultuurmakers is. Als je op deze manier subsidie aanvraagt, vragen we je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) in te dienen wanneer je project gehonoreerd wordt. De kosten hiervoor mogen gedekt worden door de subsidie. Daarom zit de VOG als post in de modelbegroting ingevoegd.
Wat bedoelen jullie met kleinschalig en vernieuwend?
Kleinschalig is natuurlijk net als vernieuwend een relatief begrip. Deze subsidieregeling heeft een maximaal aanvraagbedrag van €5000,- waarmee je als aanvrager nou eenmaal niet enorme grote producties, activiteiten of inhuur van kan betalen. We vinden het simpelweg belangrijk dat het bedrag dat je aanvraagt past bij de activiteiten die je wilt doen. Qua vernieuwing kijken we of je iets hebt bedacht dat voor een ontwikkeling zorgt voor de groep cultuurmakers. Stappen ze hiermee buiten de gebaande paden en gaan ze aan de slag met iets dat vernieuwend voor ze is? Dan zit je op de juiste weg.
Mijn project begint al snel, maar ik heb toch extra financiering nodig. Kan ik dan nog aanvragen?
Hangt af van wat jij snel vindt. Je project moet minimaal 8 weken nadat je een aanvraag hebt ingediend van start gaan. Eerder lukt het ons simpelweg niet om je aanvraag goed te kunnen behandelen. Overigens steunen we ook geen projecten die nog heel erg ver in de toekomst liggen. Omdat we het wel belangrijk vinden dat het project werkelijk in de ontwikkelfase zit. Als je project binnen 6 maanden na je aanvraag start is het helemaal goed.
Advies nodig?
Advies nodig?

Wil je iemand spreken? Bijvoorbeeld over welke subsidieregeling er voor jouw project is? Onze adviseurs helpen je graag!

030 233 60 30
info@cultuurparticipatie.nl